Het is een bekend fenomeen: DIY, oftewel: do it yourself. Een slogan met een brede betekenis die veel mensen associëren aan de knutselen. Maar knutselen is enkel een vorm van DIY, het begrip doe het zelf kan veel meer betekenen dan knutselen. Het schuilt eigenlijk al In de naam, het begrip sluit eigenlijk op alles wat je zelf kan creëren. Het kan gaan over mode maar ook over hout en metaalbewerking, klussen en koken. De reden waarom het zo jammer is dat de meeste mensen denken dat het alleen over knutselen gaat, is omdat ze door dat te denken een hoop leuke activiteiten mislopen. Hier zijn een aantal leuke voorbeelden van ‘doe het zelf’, activiteiten die je kan doen met jezelf maar ook met anderen.

Maak je eigen sieraden!

Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan maar wanneer je het probeert, blijkt het tegenovergestelde waar te zijn. De leukste sieraden zijn op een hele makkelijke manier te maken. Het leren is ook een heel leuk proces, wie kan er nou zeggen dat je je eigen sieraden gemaakt heeft! Het is ook echt iets om trots op te zijn. Het is iets waar je al je creativiteit kwijt kan omdat je alles kan maken wat je wilt. Je kunt het ook samen doen met anderen. Je verzamelt alle benodigdheden en doet deze in gripzakjes en stazakken om alles overzichtelijk te houden.

Meubels

Misschien niet de meest vanzelfsprekende keuze als het gaat over DIY maar wel super tof als je hier moeite in steekt. Steeds meer mensen maken hun meubels zelf of laten ze op maat maken door iemand met handige handen. Nu is het een kunst en als je twee rechterhanden hebt, moet je misschien niet zelf gaan timmeren maar DIY hoeft niet perse te betekenen dat je alles ook zelf maakt, zelf ontwerpen kan ook!

Kledingkast

Pimp je kledingkast zonder een cent te betalen! Of nouja, in ieder geval heel weinig. Er is waarschijnlijk nog veel meer mogelijk dan je denkt. Van shirts kunnen rokken gemaakt worden en het stof van die ene overgebleven spijkerbroek kun je gebruiken voor het maken van een toffe en unieke blouse. Een naaimachine heb je niet perse nodig, lijm, kopen en een goede schaar wel. Versieringen doen ook een hoop en wat ook heel leuk is om te onderzoeken: de afwezigheid van elementen. Denk aan het afknippen van mouwen, broekspijpen etc! Binnen de kortste keren heb je een nieuwe kledingkast!