Anno 2020 leven we in een tijd dat technologische ontwikkelingen elkaar op rap tempo opvolgen. Op het moment dat er een nieuwe mobiele telefoon uitkomt, dan is deze de maand daarop eigenlijk al weer verouderd. Dit is niet alleen bij mobiele telefoons zo, maar eigenlijk bij alle technologische gebruiksvoorwerpen. Er zijn ook dingen die maar weinig ontwikkelingen doormaken, of je denkt dat deze maar weinig ontwikkelingen doormaken. Denk bijvoorbeeld eens aan geld. We zijn natuurlijk 20 jaar geleden overgestapt van de gulden naar de euro, maar in principe geld blijft geld. Het is een manier om te betalen en bestaat uit briefgeld en munten. Toch is er op het gebied van geld het nodige gebeurd de afgelopen jaren. Veel mensen zullen zich niet zo snel beseffen dat dit is gebeurd, alleen al omdat ze al tientallen jaren met contact geld betalen. Benieuwd welke ontwikkelingen geld nog meer heeft doorgemaakt? Lees dan snel verder!

Nieuwe manieren van betalen

Voordat geld bestond, vonden transacties louter plaats door middel van ruilen. De boer ruilde bijvoorbeeld drie kippen tegen één schaap van de andere boer. Hedendaags doen we nog steeds aan ruilen, want je ruilt in principe geld in tegen een product of dienst. Toch moet je dit anders zien omdat geld puur een betaalmiddel is. Maar dit betaalmiddel kan tegenwoordig op heel veel verschillende manieren worden ingezet. Heel vroeger werd alles contact afgerekend, tegenwoordig rekent 90% van de mensen met een pinbetaling bijvoorbeeld hun boodschappen af. Ook heb je tegenwoordig mobiele apps waarmee je kunt betalen. Ben je met vrienden en vriendinnen uit eten geweest en jij hebt het diner voorgeschoten? Dan stuur je ze simpelweg een betaallink en voor je het weer staat het geld op je rekening. Ook de snelheid van geld heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt, vroeger konden transacties even duren. Tegenwoordig maken je binnen luttele seconden geld over naar een plaats aan de andere kant van de wereld.

Cryptovaluta

Een meer recente ontwikkeling van geld is de opkomst van cryptovaluta. Wie vroeger voor een paar cent bitcoins had gekocht, zou nu potentieel miljonair kunnen zijn. Omdat sommige mensen steeds minder geloven in banken, investeren zij geld in cryptovaluta. Bitcoin is hier absoluut niet de enige in, tegenwoordig bestaan er tientallen soorten cryptovaluta die allemaal hun eigen kernmerken hebben. Het wordt ook steeds meer als investeringsmiddel gebruikt, cryptovaluta stijgt en daalt namelijk elke dag. Een goede investering kan je zomaar eens flink wat geld opleveren!