Bij een mooie baan hoort ook een mooi huis, vind ik. Sinds ik op de Zuid-As in Amsterdam werk is dit iets wat toch steeds meer is gaan leven in mijn hoofd. Ik bedoel, al mijn collega’s hebben een koophuis ergens in een prachtige plek en daarnaast nog een vakantiehuisje ergens op de Bahama’s. Kom ik aan, met mijn huurhuisje in Alphen aan de Rijn. Niet dat daar iets mis mee is, integendeel! Huren biedt vele mogelijkheden. Toch begon het recentelijk steeds meer bij mij te kriebelen om ook een huis te gaan kopen. Dit is mijn lijstje met dingen waar ik op zal letten bij het kopen van een huis!

Het perfecte huis vinden kan niet

Een van de dingen die mensen verwachten (mezelf incluis) tijdens een huizenjacht is dat op gegeven moment het perfecte huis om de hoek komt kijken. Je maakt een lijstje, bespreekt het met jouw partner en voilà! Je hebt enorm hoge verwachtingen van het toekomstige huis.

In de praktijk blijkt echter dat je bijna nooit een huis gaat vinden dat alle hokjes afvinkt. Het is daarom belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen essentiële factoren en dingen die een bijrol spelen in het vinden van jouw droomhuis. Denk goed na voordat je dit lijstje opstelt! Huis gevonden? Mooi! Vergelijk het huis waar je verliefd op bent geworden kritisch met dit lijstje om latere teleurstellingen te voorkomen.

Ga op tijd in gesprek met een hypotheekadviseur

Iedereen koopt een huis op zijn eigen manier, maar er is één ding dat overeen komt. Iedereen praat op gegeven moment met een hypotheekadviseur voor een duidelijk beeld van bijvoorbeeld de actuele hypotheekrente en andere belangrijke onderdelen. Het liefst ga je zo vroeg als mogelijk in gesprek met een hypotheekadviseur. Als je het lastig vind om er een te vinden die goed bij jou past, kan je altijd naar Hypotheekrente.nl gaan. Zij helpen jou maar al te graag.

Kijk goed naar de staat van het huis

En dan hebben we het over de bouwkundige staat van het huis. Hoewel dit veel tijd en geld kost voor de verkoper, is het iets wat jij als koper kunt opvragen. Het is belangrijk om te weten wat de staat van een huis is voordat je het koopt.

Kijk ook eens naar het bestemmingsplan en bijvoorbeeld het recht op overpad. Volgens de wet heeft een koper van een huis een zogenaamde onderzoeksplicht. Dit houdt in dat de koper zijn best moet doen om het huis dat in de verkoop staat, goed moet bekijken en onderzoeken op gebrekkigheden. Dit kan jou in de toekomst veel geploeter en gezeur schelen!