Betrokken raken bij een ongeluk is ontzettend vervelend. Zeker als het niet alleen materiële schade, maar ook lichamelijke schade betreft. Soms kunnen de klachten na een kettingbotsing of ander flink ongeluk behoorlijk heftig zijn. In het geval van schuld door een ander, is het mogelijk een juridisch proces aan te gaan. Dit wordt ook wel letselschade genoemd. Hierbij kunt u een persoon of organisatie verantwoordelijk stellen voor de schade die aangericht is aan uw lichaam. In dit blog leggen wij u uit hoe een juridisch proces omtrent letselschade werkt. Zo kunt u wellicht zelf al de eerste stappen gaan ondernemen.

Het proces

Het zou kunnen dat er uiteindelijk een rechter nodig is om de zaak op te lossen, maar voordeliger is als het onderling besproken kan worden. De eerste stap hierin is het schrijven van een brief naar de persoon of organisatie die u verantwoordelijk stelt voor het aanrichten van de schade. Hierin maakt u duidelijk voor welke schade u de persoon of organisatie aansprakelijk stelt.

Externe partij

U kunt zelf een proces aangaan, al is dit niet volledig aan te raden. Vaak vergeet u, in tegenstelling tot de letselschade specialist, belangrijke punten tijdens het sturen van de brief. Dit zal resulteren in een lagere vergoeding, omdat de niet genoemde punten simpelweg niet behandelt zullen worden. Met behulp van professionele juristen kunt u de hoogst mogelijke schadevergoeding krijgen en krijgt u het bedrag waar u recht op heeft.

Vergoeding

De processen omtrent schadevergoeding zijn wettelijk vastgelegd. Zo hoeft u als slachtoffer geen geld te betalen aan de juristen. Bij het indienen van de claim wordt het bedrag waar u recht op heeft, inclusief de kosten die gemaakt zijn door het werk van de juristen, meestal door een verzekeringsmaatschappij betaalt. De kosten van de juristen gaan dus niet af van uw schadevergoeding.

Wanneer u de claim indient zullen de juristen uw medisch dossier opvragen. Dit is nodig ter bewijs van uw klachten. Voordat deze naar de externe partijen wordt doorgestuurd is het mogelijk zelf de informatie te filteren. Zo hoeft u niet alle informatie uit het dossier te sturen. Hierna wordt de letselschade berekend.  Als u zelf graag vast een inzage doet in de mogelijke schadevergoeding die u kunt ontvangen, zijn er handige tools te vinden op verschillende websites.

Het is natuurlijk te hopen dat u nooit hulp nodig heeft naar aanleiding van lichamelijke klachten, maar als de nood hoog is, is het van belang professionele hulp in te schakelen. Probeer het niet volledig zelf te doen, maar vertrouw op de kennis van een ander!