Ongeveer drie op de honderd mensen in Nederland geeft aan in meer of mindere mate te maken te hebben met een winterdepressie. Hoewel het overgrote deel van de Nederlanders dus geen last heeft van een volle winterdepressie, zijn veel mensen vaak een stuk somberder in donkere maanden. Er zijn gelukkig enkele stappen die je kan nemen om de klachten te verminderen of de symptomen tegen te gaan. In dit artikel vertellen we over de verschillende manieren nou op je somberheid tijdens de donkere maanden kan tegengaan en hoe je het volhoudt tot het warme voorjaar.

Wat is een winterdip en hoe komt het

De winterdip wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan licht, wat kan leiden tot verstoringen in de biologische klok. De winterdip staat bekend als winterdepressie en in het Engels als SAD (seasonal affective disorder). Veel mensen die overdag binnen werken zien tijdens de donkere maanden heel weinig zonlicht. Als de zon na negenen opkomt en voor vijf weer onder is heb je eigenlijk ook alleen de lunchpauze en het weekend om wat zonnestraaltjes op te vangen. De winterdip komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen maar de klachten zijn vaak wel hetzelfde. Hoewel deze vorm van somberheid vaak vanzelf verdwijnt In de lente, leidt het vaak wel tot verminderde productiviteit en levenskwaliteit.

Hoe kom je de winter door?

Je hebt natuurlijk geen controle over de hoeveelheid uren per dag dat de zon schijnt. Het is daarom belangrijk om actie te ondernemen op de verschillende punten waar je wel controle over hebt. Eet gezonde en warme maaltijden, zoals soepen, stoofpotten en andere gerechten met veel groenten. Dit zal helpen om je warm te houden en om je immuunsysteem te versterken. Sommige mensen kiezen er voor om het hele jaar door hun maaltijden aan te vullen met voedingssupplementen. Zo zijn mensen er van overtuigd dat ze met supplementen als quercetine of maca voordelen uit hun normale voedingspatroon kunnen halen. Dit betekent niet dat je gelijk naar de lokale supplementenwinkel moet lopen om quercetine kopen. Het is veel belangrijker dat je zorgt voor de juiste omstandigheden om de winter door te komen. Denk bijvoorbeeld aan sociale betrokkenheid, voldoende rust en beweging. Maak ook gebruik van de natuur, door middel van een fijne wandeling In het bos of op het strand. Mocht je er echt niet zelf uitkomen, zoek dan altijd professionele hulp.