Heb je een eigen bedrijf of start je binnenkort je eigen bedrijf? Dan komen er veel praktische zaken om de hoek kijken. Dit is niet raar want als ondernemer moet je relatief veel zelf regelen. Het is belangrijk dat deze praktische zaken niet de overhand nemen waardoor je als ondernemer niet meer kan ondernemen en kan werken aan de groei van je bedrijf. Het is daarom slim om te kijken welke praktische zaken je zelf blijft doen en welke zaken je kan gaan uitbesteden. Het uitbesteden van praktische zaken kan soms een investering zijn maar kan aan de andere kant ook juist weer veel geld opleveren aangezien je meer tijd kan besteden aan de groei van je bedrijf of aan bestaande klanten. In deze blog geven we je een aantal tips die je kunnen helpen om focus te houden op ondernemen en inzicht te geven in welke praktische zaken er allemaal geregeld moeten worden.

Een eigen kantoor?

Wanneer je een eigen bedrijf begint is het in vaak gevallen slim om een eigen kantoor te hebben. Deze kan je huren of kopen. Het is slim om te kijken wat je verwacht in de aankomende jaren. Verwacht je ieder jaar dat je verdubbeld qua personeel? Dan is het slim om een kantoor te huren zodat je ieder moment kan verhuizen. Daarnaast is het kopen van een kantoor wel een investering, zeker wanneer je het aankoopt gericht op de groei van je bedrijf. Wanneer je bijvoorbeeld een magazijn hebt is het slim om te investeren in een grote ruimte. Vervolgens komen hier zaken als bedrijfsafval kijken. Het huren van een afvalcontainer kan gemakkelijk online en is zo geregeld. Dit zijn praktische zaken die je gemakkelijk uit handen kan geven. Hierdoor hoef je niet meer zelf te letten op wanneer een container wordt opgehaald of te vol zit.

Administratie op orde?

Als ondernemen is administratie uiterst belangrijk. Het is daarom slim om vanaf het begin direct een aantal uur in de week te reserveren aan administratie. Door je administratie goed op orde te hebben voldoe je niet alleen aan de eisen van de belastingdienst maar krijg je zelf ook inzicht in je geldzaken en hoe je bedrijf ervoor staat. Veel ondernemers besteden hun boekhouding uit, waardoor ze zelf veel meer tijd overhouden voor eigen administratie. Het is belangrijk om te kijken welke zaken je wel en niet uitbesteed. Ben je zelf lang bezig met het uitzoeken hoe het werkt? Overweeg om het uit te besteden!