Consumenten kopen steeds meer online. Wil je een eigen bedrijf beginnen? Dan is een online webshop dat ook het meest voor de hand liggend. Een online webshop is een online platform waar je producten aanbiedt. Dit kunnen verschillende producten zijn, van bijvoorbeeld sieraden tot kleding tot boeken of zelfgemaakte spullen. Je kan zelfs diensten online aanbieden zoals cursussen of online lessen. Een tal van mogelijkheden dus maar wat moet je eigenlijk allemaal weten als je met zo’n webshop wilt gaan starten?

Fulltime baan of bijbaan

Een eigen onderneming beginnen is natuurlijk hartstikke leuk maar het moet wel rendabel zijn. Wanneer een onderneming rendabel is betekent dit dat je er genoeg winst uit haalt. Van deze winst kan je jezelf bijvoorbeeld onderhouden. Wanneer dit (nog) niet gaat lukken moet je, je bij jezelf afvragen of het nu een slimme keuze is om je online webshop als fulltime baan te zien of in eerste instantie als bijbaan. Je moet tenslotte wel genoeg traffic generen en producten verkopen om voldoende winst te maken. Vele ondernemers starten een online webshop als een bijbaan en groeien met de jaren door tot een volwaardig bedrijf.

Ondernemingsplan

Als je een eigen onderneming wilt beginnen heb je uiteraard wel een plan nodig. Al je ideeën verwerkt je dan ook in je ondernemingsplan. Je hierin denkt je bijvoorbeeld je doelen en je missie en je visie uit maar ook de naam van je bedrijf en hoe je het allemaal wilt gaan doen. Ook hoe je het financieel wilt en gaat regelen staat hier bijvoorbeeld in verwerkt. Hoe beter je, je ondernemingsplan hebt uitgewerkt hoe makkelijker het straks in de praktijk zal gaan. Je hebt tenslotte al over behoorlijk wat zaken nagedacht en je hier ook al in verdiept. Dit hoef je dan straks, als je bent begonnen, niet ook nog eens te doen. Een goed begin is het halve werk zeggen ze ook wel.

Extra tips

Bij een online webshop komen natuurlijk nog wat extra zaken kijken zoals een eigen website en het verzenden van je producten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om zelf een website te maken of om je website te laten maken. Ook heb een tal van keuzes als het gaat om het verzenden van je producten. Zo kan je kiezen voor luchtkussen enveloppen maar ook voor kartonnen dozen. Dit hangt maar net van je product af en hoeveel je in een zending gaat verzenden. Belangrijke punten om ook van te voren over na te denken en eventueel zelfs al mee te nemen in je opgestelde plan.