Afval en het recycelen hiervan is een steeds belangrijk wordend onderwerp in de maatschappij. Niet alleen als consument moeten we ons steentje bijdragen aan het milieu door te recyclen, ook van bedrijven wordt verwacht dat zij hier aan mee werken. Echter is het nog niet verplicht om afval te recyclen. De druk vanuit de EU wordt groter en met de steeds strenger wordende reglementen omtrent het milieu wordt verwacht dat in de nabije toekomst dit wel verplicht wordt. Een goede reden om dus al vroegtijdig het recyclen van afval te implementeren in het bedrijfsproces. In dit artikel leggen we meer uit over het scheiden van afval en hoe je hier je voordeel mee kunt doen. 

Afval scheiden  

Het scheiden van afval lijkt een hele klus. Echter kan het scheiden van afval je ook veel voordelen opleveren. Als namelijk al het afval in één rolcontainer wordt gegooid wordt dit gezien als bedrijfsafval. Niet alleen is dit milieuonvriendelijk, de kosten voor het verwerken van bedrijfsafval zijn ook nog eens hoger. Door afval te scheiden in de daartoe behorende rolcontainers kun je dus flink besparen op de kosten. Zo is het scheiden van papier en karton tot bijna 3x goedkoper dan bedrijfsafval. Voor elk soort afval is een afvalcontainer te huren. Afvalinzamelingsbedrijven zoals mkb-afval kunnen verschillende containers leveren en op afspraak weer ophalen. Afhankelijk van de hoeveelheid afval kan de grote van de container bepaald worden en de frequentie voor het ophalen van de containers. 

Soorten containers

Er zijn verschillende soorten afvalcontainers beschikbaar. Voor het recyclen van papier en karton is een aparte container verkrijgbaar. Door het scheiden hiervan kan je tot wel 3x besparen op je afval kosten. Papier en karton is 100% recyclebaar dus een hele goede keuze om te recyclen. 

Voor het scheiden van glas zijn ook aparte containers verkrijgbaar. Ook glas is 100% recyclebaar en goedkoper als het verwerken van bedrijfsafval. Daarnaast kun je door het scheiden van glas meer volume verwerken. Door het glas stuk te maken in de afvalcontainer kun je meer glas verwerken. Meer volume betekent dat het minder vaak hoeft opgehaald te worden waardoor je dus nog meer kan besparen op de kosten.

Plastic is één van de grootste afval zorgen op de wereld. Wereldwijd komt er ontzettend veel plastic in het milieu zoals de oceaan en het wild. Het is ontzettend belangrijk om dit afval te scheiden. 

Als laatst is er ook nog een speciale bak voor organisch afval. Dit wordt ook wel GFT-afval genoemd (groente-, fruit, tuinafval). Organisch afval wordt verwerkt tot biomassa waar weer energie van opgewekt kan worden.