Niet alle goedbetaalde banen vragen om een universitaire of hbo-opleiding. Natuurlijk is het handig om te hebben maar tegelijkertijd is het ook absoluut niet zo dat je niet succesvol kunt zijn zonder een dergelijke opleiding. Een van de beroepen die je kunt leren ‘on the job’ als het ware is werken als autodealer. In dit artikel bespreken hoe het is om te werken als autodealer en wat voor carrière doelen je kunt stellen. Beginnen met werken bij een autodealer begint vaak als assistent. Dit is natuurlijk niet het meest spectaculaire werk maar je zult al snel merken dat je heel veel leert over het vak. Op deze manier zul je voor je het weet de kans krijgen om zelf op te treden als sales persoon binnen de dealer waar je werkt.

Salaris of commissie

Net als bij vele andere verkoopfuncties is het niet persé zo dat je een standaard salaris krijgt.  Bij heel veel sales beroepen is het zo dat je betaald krijgt via een commissie op de sales die je maakt. Aangezien auto’s vaak duur zijn kun je met een tien procent sales commissie vaak al goed verdienen. Maar dit kan natuurlijk ook voor veel onzekerheid zorgen. Als je bijvoorbeeld net begint met werken en nog niet zoveel sales hebt dan is het heel goed mogelijk dat je niet zoveel inkomen hebt. Gelukkig zijn er ook veel dealers waar je bijvoorbeeld een combinatie situatie hebt. Je krijgt een standaard salaris en kunt daarop toevoegen met de commissie die je verdient via je de sales die je maakt.

Voor jezelf beginnen

Wanneer je een aantal jaar ervaring hebt opgedaan bij een grote dealer is het ook een optie om voor jezelf te beginnen. Er zijn veel kleine dealers die zelf een auto’s inkopen en verkopen en daar hartstikke goed geld mee verdienen. Het is natuurlijk ontzettend leuk om voor jezelf te werken en dit kan ook veel vrijheid geven. Maar tegelijkertijd is het ook zo dat hier meer risico aan vast hangt aangezien je inkomen zal komen vanuit de winst die je maakt. Als je een slechte maand hebt kun je mogelijk geen winst hebben of zelfs verlies lijden. Zorg er danook altijd voor dat je genoeg financiële reserves hebt.

Een grote dealer worden

Als je succesvol bent als kleine dealer dan kun je je als je dat wilt het bedrijf uitgroeien. Hier komen natuurlijk ook nieuwe uitdagingen bij kijken. Zo zul je mogelijk moeten investeren in een autotransporter en nieuwe werknemers moeten aannemen. Er komen dus meer kosten bij kijken maar als het een succes is zal het inkomen ook hoger worden.